O ustanovi

MISIJA Studentskog centra je, iako nije obrazovna ustanova, da pruži snažnu logističku potporu misiji i ciljevima UNZE, kroz stalno unapređenje svojih usluga studentima/stanarima, proširenje i povećanje šireg studentskog standarda, stavljanje studenata/stanara u prvi plan, te postizanje njegovog zadovoljstva, kao imperativa menadžmentu Studentskog centra. Jedna od odrednica “Bolonjskog procesa” je prohodnost studenata kroz evropske univerzitete, a samo odgovarajući standard našeg objekta može omogućiti taj proces.

VIZIJA Studentskog centra je, kroz politiku menadžmenta (rad, red i mir), postići kvalitetnu uslugu koja traje, dobro učiniti boljim, te zadovoljstvo studenata u kolektivnom smještaju, a koje se ogleda kroz bolju opštu prolaznost studiranja na UNZE. Kroz isticanje i istrajavanje na radu, redu i miru u kolektivnom smještaju, postižu se, kroz pojedinca i dugoročniji, kvalitetniji uzusi u društvu.

Objekat Studentskog centra izgrađen je 1977. godine i pušten je u rad 26. januara iste godine i od tada posluje u kontinuitetu. Univerzitet u Zenici 1.1.2006. godine, preuzima prava osnivača Javne ustanove   OJ Studentski centar Zenica u dijelu kojim osigurava životni standard studenata, Odlukom o preuzimanju prava osnivača Javne ustanove Studentski centar Zenica u dijelu kojim osigurava životni standard studenata.  Osnovna djelatnost Studentskog centra je pružanje usluga smještaja i ishrana studentima Univerziteta u Zenici, a sve ostale djelatnosti imaju sporedni karakter i u funkciji su osnovnih ciljeva i strategije Centra. Politika Studentskog centra se ogleda u dobroj i kvalitetnoj saradnji sa studentima/stanarima, Univerzitetom, kao zajedničkim sistemom u visokom obrazovanju, drugim sličnim ustanovama i Zajednicom studentskih centara FBiH, te Ze-do kantonom, kao osnivačem i poslodavcem, i naravno, društveno-političkom zajednicom i institucijama od značaja za studentski život i standard. Smještajni kapaciteti u Studentskom centru Zenica (SCZ) sastoje se od 220 mjesta raspoređenih u 87 soba, od kojih su 33 dvokrevetne i 54 trokrevetne. Studentski centar Univerziteta u Zenici je smješten u zeničkom naselju Crkvice. Ima lijepu i urbano uređenu okolinu, u gusto naseljenom stambenom dijelu naselja Crkvice. U neposred-noj okolini SCZ nalazi se sva neophodna infrastruktura jednog urbanog naselja: restorani, prodavnice hrane i odjeće, cvjećara, knjižara, kopirnica, apoteke, pumpne benzinske stanice, perionica auta, pošta, odjel Gradske biblioteke, Policijska stanica, Kantonalna bolnica, Medicinski fakultet UNZE. Glavna saobraćajnica naselja vodi pored SCZ na omiljeno izletište Zeničana, Smetove koji se nalaze iznad naselja i pružaju lijep panoramski pogled na cijelu Zenicu. SCZ se nalazi i u neposrednoj blizini ljetnjih bazena i sportski terena.