Najbolje rangirani univerziteti u regionu

Univerzitet u Zenici 3.270

Javni istraživački centar “Vebometriks” iz Španije, koji djeluje pri Vijeću za naučna istraživanja, kreira listu najboljih univerziteta u svijetu svake godine. Glavni kriterijumi su geografska veličina univerziteta, prisutnost u akademskom svijetu, objavljeni naučni radovi i broj akademskih radnika unutar univerziteta, popularnost i broj ulazaka na sajt te uticaj internet strana fakulteta.

Banjaluka – Univerziteti u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, prema najnovijem istraživanju “Vebometriksa”, na začelju su u konkurenciji visokoškolskih ustanova u regionu koje im bježe i po nekoliko hiljada mjesta.

Univerzitet u Banjaluci je pao za 164 pozicije u odnosu na prethodnu godinu, dok je Univerzitet u Istočnom Sarajevu napredovao za 1.510 pozicija, ali je i dalje gotovo duplo slabije rangiran od banjalučkog. Banjalučki Univerzitet u konkurenciji 12.000 rangiranih svjetskih univerziteta zauzeo je 5.141. mjesto, a Univerzitet u Istočnom Sarajevu se nalazi na 9.438. poziciji. Kada su u pitanju visokoškolske ustanove u BiH, najbolje je plasiran Univerzitet u Sarajevu, koji je taj status držao i prethodne godine.

Prorektor za istraživanje, nauku i razvoj Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stevan Trbojević kaže da je za “Vebometriks” jedan od najvažnijih kriterijuma posjećenost sajta univerziteta, što je ipak jedna od novina na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

Tek u posljednjih nekoliko godina naš univerzitet ima svoj sajt, za razliku od Univerziteta u Sarajevu koji duže traje i ima više podataka, pa i bolji rejting. Ipak, svake godine idemo 1.000 mjesta naprijed, što je ogroman pomak – kazao je Trbojević i istakao da veliki problem predstavlja to što se gotovo ništa ne izdvaja za rad na unapređenju sajtova univerziteta. U Uniji studenata RS ističu da fakulteti moraju biti ažurniji i aktivniji ako žele bolje pozicije. – Na nekim sajtovima podaci su stari i po pet-šest godina.

Predlažemo da se ukinu sajtovi fakulteta i da bude kreiran jedan modernizovan sajt Univerziteta, kako bi posjećenost bila veća – istakao je potpredsjednik Unije studenata RS Predrag Govedarica.

Cilj istraživanja

Cilj ove vrste rangiranja je, kako ističu u istraživačkom centru “Vebometriks”, povećanje prisustva akademskih i istraživačkih ustanova na internetu i promovisanje slobodnog pristupa rezultatima naučnog istraživanja

Najbolje pozicionirani univerziteti iz zemlje i regiona

Univerzitet u Ljubljani 168.

Univerzitet u Zagrebu 437.

Univerzitet u Beogradu 478.

Univerzitet u Novom Sadu 1.031.

Univerzitet u Nišu 1.236.

Univerzitet u Skoplju 1.347.

Univerzitet u Rijeci 1.728.

Univerzitet u Sarajevu 1.983.

“Josip Juraj univerzitet” u Osijeku 2.123.

Univerzitet u Zenici 3.270.

Univerzitet Crne Gore 3.235.

Internacionalni Burč univerzitet Sarajevo 3.962.

Univerzitet Epoka – Albanija 4.202.

Univerzitet u Banjaluci 5.141.

Univerzitet u I. Sarajevu 9.438.

Related posts

Leave a Comment