Drugi o nama: Svi žele krevet u Studentskom centru Zenica

Na 40. rođendan nadam se da će Studentski centar imati novo ruho, kaže Dino Eminović, direktor koji je Mašinstvo završio kao stanar ustanove koju sada vodi.

Studentski centar Univerziteta u Zenici objavio je spisak primljenih studenata i studenata koji su na listi čekanja. Ove godine imali su 248 aplikacija, a kapacitet je 220 kreveta.

Stolarija, rasvjeta

Ove godine smo napravili jedan izuzetak, što su pozdravili svi zainteresirani studenti, a to je da smo pomjerili upisni rok za kraj avgusta i septembar kako bismo dali priliku i onim studentima kojim fali jedan ili dva ispita za uslov da ih mogu položiti. Ranije smo konkurs zatvarali krajem jula, a u tom periodu veći broj studenata nema uslov za prelazak u narednu godinu, što je osnovni preduslov za prijem u Studentski centar. Na taj način smo pružili priliku svim studentima da apliciraju. Sada imamo 248 aplikanata koji ispunjavaju konkursom sve tražene uslove, a odabrano je 220 njih koji su primljeni u dom. Ostalih 28 čekaće svoju priliku, ako neko u međuvremenu odustane ili ne ispuni ostale definirane uslove, kaže Dino Eminović, direktor Studentskog centra UNZE.

slika1

Kada je u pitanju omjer stanara u Studentskom centru, to je godišnje oko 80 studenata iz Srednjobosanskog i 140 iz Zeničko-dobojskog kantona. Kantoni iz kojih dolaze studenti sufinansiraju njihov smještaj od 219 KM koliko daje ZDK i 189 KM iz SBK-a, dok studenti plaćaju mjesečno razliku od 106 maraka.

U minulom periodu smo se trudili da sve nedostatke počnemo postepeno sanirati. Uspjeli smo dobrim dijelom da saniramo stolariju, prozore i vrata, koji su dotad bili više sigurnosni problem nego energetski. Ugradili smo fasadnu stolariju početkom 2016. Početkom ove godine smo uveli LED rasvjetu u kompletan objekat, a početkom iduće sedmice ćemo saznati ko će biti izvođač radova na fasadi objekta koju namjeravamo završiti do kraja godine da bismo na jubilej od 40 godina rada Studentskog centra imali novo ruho, ističe Eminović.

Dosadašnji radovi su donijeli uštede. Zahvaljujući zamjeni fasadne stolarije, ušteđeno je 11.500 KM na energentima, a zahvaljujući ugrađenoj LED rasvjeti, svaki mjesec se ostvari 20 posto uštede na električnoj energiji. Samo na ove dvije energetske mjere u 2017. se očekuje ušteda od 20.000 maraka.

slika2

Sa zamjenom fasade ćemo sigurno uštedjeti više energije, a evaluaciju te priče znaćemo krajem 2018. godine. Uloženo je mnogo sredstava, a puno su nam pomogli resorno ministarstvo i Vlada Zeničko-dobojskog kantona. U projektima koje sam naveo su participirali sa više od 50 posto sredstava. U međuvremenu smo sanirali i ravni krov, tako da će ukupne investicije, uključujući i fasadu na objektu, biti gotovo 200.000 KM. Sa zamjenom fasade ćemo okončati sve mjere definisane energetskim auditom, a očekujemo i još kakav će biti epilog sa gradskim grijanjem putem kojeg se zagrijava i Studentski centar. Ako se počnu dešavati iste one stvari koje se dešavaju u minule dvije-tri godine, bićemo primorani da idemo na vlastitu kotlovnicu. Imamo izrađen glavni projekat i sad smo u fazi obezbjeđenja sredstava, pojašnjava Eminović.

Poduzetnički duh

Kotlovnica bi koštala 50.000 eura. S tim zahvatom bi se štedjelo 50 posto trenutno angažiranih sredstava za grijanje u sezoni. To bi bio i veliki pomak u smislu komoditeta, diktiranja temperature u prostorijama, a posebne uštede bi se pravile na zagrijavanju vode koju koriste studenti u sobama.

slika3

Poseban problem predstavljaju mokri čvor i horizontalne i vertikalne vodoinstalacije. To je nešto na čemu ćemo raditi u narednom periodu. Za to je potrebno od 150 do 200 hiljada KM, kaže Eminović, te dodaje da će pokušati putem resornog ministarstva, menadžmenta Univerziteta i Vlade da to i zamjena inventara u studentskim sobama budu dio projekta javno-privatnog partnerstva.

U školskoj 2016/2017. godini u Studentskom centru Zenica su živjeli 124 djevojke i 96 mladića. Sa Filozofskog fakulteta ih je bilo 51, Ekonomskog 41, Mašinskog 29, Pravnog 27, Islamsko-pedagoškog 26, Politehničkog 22, Medicinskog 17 i Metalurškog sedmero.

slika4

Pored standardnih usluga, smještaja i ishrane, što podrazumijeva dva obroka dnevno (ručak i večeru), studenti u SC-u Zenica imaju na raspolaganju teretanu, TV salu, a od prošle godine tu je i novi računarski centar sa opremom koja se sastoji 3D printera koji je koštao 1.600 eura. Ideja tog centra je da pobudi poduzetnički duh kod studenata, u smislu da studenti tu osmišljavaju biznis-ideje i pokušaju ih realizirati samostalno ili uz pomoć nekih privrednih subjekata. Sve sobe u Centru imaju WiFi.

Ove godine ćemo formirati potpuno novi rekreativni centar, gdje ćemo teretanu i nešto sportskih rekvizita objediniti i napraviti studentima ambijent u kojem će na jednom mjestu moći potrošiti višak energije. Pokrenuli smo inicijativu kod gradskih vlasti da nam dodijele zemljište u neposrednoj blizini Centra za sportsko-rekreativni teren, isključivo za potrebe studenata stanara, jer svi iole moderniji studentski centri u svom krugu imaju takav sportsko-rekreativni objekat. Nadam se da ćemo naići na razumijevanje gradskih vlasti i da ćemo to s proljećem pokušati realizirati. Imamo spremne i sponzore i donatore koji bi u roku od mjesec sve osposobili, naglašava direktor.

slika5

Tuka je bio naš stanar

Najbolji bh. atletičar svih vremena Amel Tuka cijeli studij na Mašinskom fakultetu u Zenici proveo je kao stanar Studentskog centra. Kad je u pitanju generalno studentski standard, možda je kuriozitet to da je i sam direktor koristio smještaj Centra za četiri godine studija Mašinstva.

U Studentskom centru vlada fini kolektivni duh i među studentima i među uposlenicima. Mi uposlenici smo zaista na raspolaganju studentima 24 sata. Za sada je to na visokom nivou. Učinili smo sve da studentima bude udobno, čisto, toplo i da sve one ranije probleme otklonimo, a tekuće stvari se rješavaju u hodu, napominje Dino Eminović.

Preuzeto sa www.oslobodjenje.ba – MIRZA DAJIĆ za Oslobođenje

Related posts